Pengikut

Isnin, 15 Ogos 2011

Syarat Nak Jadi Pembangkang Mesti Sanggup Tidak Mengenang Budi


 

Pisang Emas Di bawa belayar, 
Masak Sebiji Di Atas Peti, 
Hutang Emas Boleh Dibayar, 
Hutang Budi Dibawa Mati 

Bahtera panjangkan entry yang sangat menarik berkaitan Sasterawan Negara yang bernama A.Samad Said, yang pernah mengaku lahir di negeri Melaka.

Baca seterusnya:

Salam Sdr Papagomo. 


Artikel Sdr berkaitan penglibatan SN A. Samad Said dengan perhimpunan haram BERSIH adalah dirujuk.  Ramai orang tertanya-tanya apa kaitan penglibatan beliau dengan rangkaian pertubuhan haram ini yang jelas bermotifkan politik pembangkang, sedangkan beliau sebelum ini dilihat sebagai neutral dalam sebarang isu. Adakah kerana beliau tertipu dan terpedaya dengan helah pembangkang sehingga turut sama menyertai BERSIH atau ada niat lain yang beliau cuba sembunyikan?  

Dalam dunia sastera Malaysia, tiada penulis yang tak kenal perangai A. Samad Said ini. Beliau sebelum ini banyak kondem Dewan Bahasa & Pustaka (DBP) dengan pelbagai tuduhan hanya atas alasan DBP (kerajaan) tidak memberi layanan istimewa kepada beliau. Beliau mahu dibayar mahal dalam setiap acara yang melibatkan beliau, mahu disediakan segala kemudahan yang berkaitan seperti pengangkutan udara kelas bisnes, hotel bertaraf bintang serta kenderaan berserta pemandu. Itu tak termasuk permohonannya untuk mendapatkan kemudahan istimewa dalam aspek penerbitan karya-karyanya.  

Namun beliau masih lagi protes dengan alasan kerajaan tak jaga kebajikan beliau yang bertaraf Sasterawan Negara.  Untuk makluman sdr, sebelum ini Pak Samad ada buat permohonan dengan kerajaan negeri Melaka pimpinan Datuk Seri Ali Rustam untuk membantu beliau menerbitan karya-karyanya atas kapasiti beliau sebagai penulis berstatus SN kelahiran Melaka. Permohonan itu dah diluluskan dengan nilai jutaan ringgit melalui satu MOU timbal balik, iaitu Kerajaan Melaka beri duit untuk beliau terbitkan buku dan buku itu kemudiannya akan diberikan kepada kerajaan Melaka dalam jumlah tertentu. 

Katanya wang bernilai RM3 juta telah diserahkan kepada Pak Samad untuk tujuan itu. Pak Samad kemudiannya telah menubuhkan syarikatnya sendiri, Wira Bukit Sdn. Bhd. yang diuruskan oleh anak lelakinya, Helmy Samad.  Namun projek ini dikatakan gagal mencapai matlamat untuk menerbitkan semua karya-karya beliau tetapi duit yang diperuntukkan telah habis digunakan. Pak Samad dikatakan minta lagi daripada kerajaan Melaka tetapi telah ditolak kerana peringkat pertama pun telah gagal dilaksanakan sedangkan duit dah habis dibelanjakan. Ini telah menimbulkan kemarahan Pak Samad. 



Kemudian penerbit PTS Sdn. Bhd milik Ainon Mohd, - sekutu pembangkang dan Anwar Ibrahim telah mengambil alih projek berkenaan dan mendapat hak milik semua karya Pak Samad dan buku-buku beliau untuk diterbitkan semula untuk jualan.  

Adakah penglibatan Pak Samad dalam BERSIH kerana marahkan kerajaan kerana mendakwa tidak memenuhi permintaan-permintaan beliau yang berlebihan itu? Atau adakah Pak Samad telah terhutang budi dengan Ainon Mohd yang telah memberikan 'nyawa' semula kepada beliau dalam projek penerbitan buku-bukunya?

Rakyat harus tahu tentang ini. Salam hormat. 

Emel Kiriman  

Wah ini rupanya yang membuatkan A.Samad Said begitu beriya iya bersama Pakatan Pembangkang dan menyokong Dato Seri Anwar Al Juburi. Ini rupanya yang di katakan Hutang Budi sampai Tergadai Jiwa Bangsa. A.Samad Said ini kah yang di katakan seorang sasterawan Negara?  

Jika benar lah pekara ini maka adalah tidak layak sama sekali A.Samad Said di angkat mahupun di julang oleh rakyat Malaysia. Kerana budi pada Anwar Ibrahim yang membantu keewangannya maka beliau rela di liwat berulang ulang kali. 


9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mat pet ni memang sudah lebih...kasi jarum satu kali habis cerita...biar dia lalok sampai biol...

Blog 1 Malaysia berkata...

Pemimpin UMNO Jahanam - 'Pergi Mampus Generasi Baru'
PRU Ke-13 - Mohon ramai Adun Dan MP BN 'Mati'


'Transformasi Besar Kepada Generasi Muda Adalah Pembohongan dan Pengkhianatan Jelas Lagi Nyata Pemimpin2 Tua Nyanyuk Barisan Nasional Terhadap Generasi Baru...'



Hanya generasi muda yang bodoh dan tolol-tolol sahaja akan bersama UMNO..
Hanya pemimpin2 Barisan Nasional yang bodoh dan tolol-tolol sahaja yang syok sendiri dan perasan kalau ada generasi muda yang berminat untuk berjuang kepada generasi baru... ( Aku pun tak Hingin )



p/s: Aku sememangnya ahli UMNO... Tapi dah tak berminat, bosan dan muak dengan 'talam dua muka pemimpin2 UMNO dan kuncu2nya'...






-------------------------------------------------------------
Wartawan2 BN Bodoh, P.ukimak,sial, butoh. b.abi. anjing..
( Anak2 ko pun P.ukimak, sial, anjing macam Ko )..

Pergi Mampus wartawan2 Porno BN..





Bodoh. Pukimak. Anak haram. sial. butoh. babi. anjing

Triple fuck atas dahi kau

Pantat mak kau la~

Butuh Pak Hang!

Pegi Mampos La Bodoh!

Bapak Ulamak , Anak Pukimak


Lu blah dr page gua skunk sblom kaki gua melekat kt muke lu~~

Terima kasih sangat2 korang memang terbaekk!! Terharu aku~ huhuhuhu

Lancau la lu

tidak semua mat rempit jahat!!saya sokong mat rempit

Saya suka berak sambil hisap rokok ~

SAYA SAYANG KAWAN SAYA

MaSUk AIr Lah KOU

Sengal~

Perrrgghhh!!! Memang Terrrbaaekkkk laaaa

Theenk3r847 berkata...

Aku tak rasa kes A Samad Said berkonflik dgn DBP atas sebab yang diberikan di atas...
jangn kerana politik kau suka2 je kutuk orang..
bukankah sememangnya DBP memang kurang menjalankan fungsinya..
sekarang ni orang sibuk berkata Bahasa Melayu semakin terhakis..lebih lima puluh tahun DBP buat apa?
PPSMI dijalankan, DBP cakap apa?
tak payah kata A Samad Said, mana-mana penulis pun akan buat begini, mestilah ke PTS..
Nak dapatkan buku terbitan PTS 100 kali lagi senang daripada buku terbitan DBP..

Tanpa Nama berkata...

TERHUTANG BUDI AMENDE??? APA YANG KITA TERHUTANG KAT UMNO??? PORAH!!!

gombakharapan berkata...

Salam Tuan , harap dapat tuan link kan blog sy ke blog hebat tuan , blog tuan tlh sy link kan ke blog saya http://gombakharapan.blogspot.com

gombakharapan berkata...

Salam Tuan , harap dapat tuan link kan blog sy ke blog hebat tuan , blog tuan tlh sy link kan ke blog saya http://gombakharapan.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

mari samad..kita ganyang parti-parti melayu. kita cina mesti sokong punya. sulaha lama dia olang perintah ini malaysia..sekarang kasi cina pegangn maa..mula-mula kita buang itu kuata bumiputera..semua universiti kita kasi turun kasi cina jadi itu vice canselor..lepas itu kasi kita anak-anak cina semua masuk itu IPTA. habis itu ini bank negara kasi gabenor orang cina pegnagn maa..itu kementerian pendidikan sama KDN sama kementerian kewangan kasi itu orang cina pegang maaa... mari samad kita tolak semua orang melayu punya parti politik..

Alisha Residenc berkata...

anda boleh sila pertukaran pautan, sila? Saya akan melakukan perkara yang sama,
laman saya http://alisharesidence.blogspot.com/
berharap anda jangan keberatan

Tanpa Nama berkata...

tuan empunya blog, mohon di link www.dtubes.tv dgn blog tuan ini. tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...